De bakfiets: je ziet ze overal rijden. Niet alleen in woonwijken maar ook in de stad, in hippe buurten, in het bezit van ouders of jongeren: de bakfiets is terug van weggeweest. Het wordt vaak gezien als een ideaal alternatief op de auto, maar wat is een bakfiets nu precies?

Heerlijk fietsen

Dit is een bakfiets

Een bakfiets is een fiets met een speciale bak of laadruimte op de voorkant gemonteerd. Deze bak wordt gebruikt om kinderen te vervoeren maar ook spullen. Kunstenaars die met grote materialen werken, kiezen ook vaak voor de bakfiets. Er zijn elektrische modellen en ‘normale’ bakfietsen te koop. Vooral als je met jouw kids op pad gaat op de bakfiets kan een elektrische motor de uitkomst bieden. Met twee kinderen voorop tegen de wind in fietsen is voor iedereen een uitdaging. 

Proefrit maken

Vervanging voor de auto

Natuurlijk kun je ook met de auto gaan en daar kun je ook je kinderen in meenemen of spullen in opslaan. Maar de auto verliest aan populariteit, met name in grote steden. Dat heeft de volgende verklaringen:

  • auto’s zijn duurder dan fietsen als ze stil staan. Denk aan verzekeringen, belasting en meer.
  • een auto heeft een parkeerplek nodig en deze zijn met name in grote steden relatief duur.
  • een auto parkeren betekent dat er wel plek moet zijn. Het alternatief is eindeloos rondjes rijden tot je een plek vindt. 

De populariteit van de bakfiets is dus te verklaren. Altijd parkeerplek, geen hoge belastingen en geen benzinekosten: win!