Wanneer mag je legaal rijden op een elektrische step?

In bijna alle wereldsteden zie je ze rijden: de elektrische steps. Overal waar je gaat of staat in de grote steden zie je mensen erop rijden. Een elektrische step is makkelijk, snel en duurzaam. Het wordt gezien als een goed alternatief voor een fiets. Toch zie je in Nederland nauwelijks mensen rijden op een elektrische fiets. Er is veel onduidelijkheid over. Wanneer mag je nou wel de weg op met een elektrische step en wanneer niet?

In Nederland is een elektrische step alleen legaal als die is goedgekeurd door het RDW (dienst wegverkeer). De elektrische step wordt gezien als een bijzondere bromfiets, waardoor je dus niet zomaar de weg op mag. Als het RDW een step gaat keuren, kijken ze naar verschillende aspecten: Je bent minimaal 16 jaar oud, de step moet verzekerd zijn, je hebt een rijbewijs (in sommige gevallen). Daarnaast moet je ook rekening houden met verschillende step onderdelen.

Helm

Een helm dragen tijdens het rijden, wordt gezien als een belangrijke vereiste voor je eigen veiligheid. Als de elektrische step harder gaat dan 25 km/u, dan ben je verplicht om een helm te dragen. Dit is dezelfde regel als met een scooter of brommer. Toch wordt het aangeraden om bij elke snelheid een helm te dragen.

Bel en licht

Het is belangrijk dat je goed te zien en te horen bent door middel van een goede bel en duidelijk licht. Je kunt deze onderdelen makkelijk vast maken aan je step. Zodat je in het donker goed zichtbaar bent voor alle mensen die deelnemen aan het verkeer. Daarnaast moet de elektrische step voorzien zijn van rode en witte of rode reflectors. De elektrische step maakt nauwelijks tot geen geluid, waardoor het handig is om een bel te hebben. Hiermee kan je de andere bestuurders in het verkeer waarschuwen dat je eraan komt.

Dit zijn de verplichte onderdelen om legaal op te weg te mogen rijden met een elektrische step. Toch zijn er nog genoeg andere onderdelen die het gebruik makkelijker kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook een telefoonhouder, een oplaadbatterij of een bandenpomp aanschaffen. Ben je van plan om onderdelen voor je elektrische step aan te schaffen? Neem dan een kijkje op www.vroem.nl. Hier bieden ze alle allerlei onderdelen aan voor een goede prijs.

Dit vind je misschien ook leuk...