Ondanks het gemak van vliegtuigvakanties blijven kampeer vakanties nog steeds ontzettend populair. Het aantal campers en caravans in Nederland is daarom de afgelopen jaren extreem gestegen. Ook in 2021 zie je een stijging in het aantal verkochte nieuwe én tweedehands campers en caravans. In alleen al de eerste 8 maanden van 2021 werden er meer caravans gekocht vergeleken met het jaar ervoor.

Bij de aanschaf van een caravan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze goed verzekerd is. Omdat een caravan een kostbaar bezit is kunnen de kosten van schadegevallen hoog oplopen. Als je de caravan verzekert vermijd je onverwachtse hoge kosten bij bijvoorbeeld schade of diefstal. Een vakantie is immers om te relaxen en niet om je zorgen te maken. 

caravanverzekering

Een caravanverzekering: hoe zit dat?

Met een caravanverzekering ben je voor het grootste gedeelte verzekerd voor schade, diefstal en andere gevallen. De verzekeraar probeert je dan tegemoet te komen met een vergoeding. Zo wordt er een deel gedekt door de verzekeraar. Als je geen (passende) caravanverzekering afsluit worden de kosten niet vergoed en moet je zelf opdraaien voor de kosten.

Een caravanverzekering is niet verplicht maar wel aan te raden. Vooral bij wat duurdere nieuw aangeschafte caravans is het handig een caravanverzekering af te sluiten. De kosten bij schade aan nieuwere caravans zijn vaak hoog. Hierdoor kost het verzekeren van een nieuwe caravan ook een stuk meer dan het verzekeren van een oudere caravan. 

Wat wordt er vergoed met een caravanverzekering?

Omdat je het weer op jouw vakantiebestemming niet in eigen handen hebt is het mogelijk dat de caravan schade kan oplopen door bijvoorbeeld storm en hagel. Mocht de caravan waterschade, schadegevallen door storm en hagel of brandschade hebben opgelopen kan jouw verzekeraar deze kosten vergoeden.

Het is mogelijk dat de schade aan jouw caravan niet afkomstig is van het weer maar van derden. Denk hierbij aan diefstal, inbraak of vandalisme. Ook wanneer iemand anders schade aanricht aan jouw camper worden deze kosten vergoed door de verzekeraar.

Hoe sluit ik een passende caravanverzekering af?

Op internet kun je makkelijk en snel caravanverzekering vergelijken en vervolgens een passende caravanverzekering afsluiten. Bij het afsluiten van een caravanverzekering is het belangrijk dat je van te voren kijkt wat voor soort caravan je wilt verzekeren. Zo kun je een normale caravan maar ook een stacaravan verzekeren. Ook is het belangrijk dat je kijkt naar de aanschafwaarde van de caravan, uit welk bouwjaar die komt en waarvoor je deze caravan allemaal wilt verzekeren. Op deze manier kun je in één oogopslag zien welke caravanverzekering het best bij jou past en hoeveel deze kost.