Waarom een laadpaal thuis voor je auto handig is

Wanneer je in het bezit bent van een duurzame, stille en milieu vriendelijke elektrische auto kan een laadpaal thuis goed helpen. Wanneer je geen oplaad station thuis hebt staan dan moet je per se naar een laadpaal rijden om je auto op te laden en daar ben je wat tijd aan kwijt. Een laadpaal is ook veel voordeliger als je er een thuis hebt. Dit komt, omdat deze op je eigen elektriciteit is aangesloten en dit kost een stuk minder geld dan een publieke laadpaal. 

Wat kost een laadpaal?

Een paal bij je huis laten zetten kost ook een aantal euro’s. Het verschilt per merk en model hoeveel het bedrag is wat er aan verbonden is. Je kan namelijk kiezen tussen verschillende stations, de ene met meer vermogen dan de andere. Je kan zelfs een slimme laadpaal kopen die zich zo afstelt op je stroomgebruik, deze keuzes hebben allemaal invloed op de kosten. Een paal kan tussen de 500 en 1200 euro kosten. Nu je de laadpaal hebt uitgekozen moet je ook nog eens de installatie kosten betalen, deze kosten kunnen tot en met 2000 euro oplopen. 

Laadpaal plaatsen? Hier moet je op letten

Als je een laadstation gaat plaatsen moet je goed nadenken waar je hem gaat plaatsen en waar je op moet letten. 

Weet voor welke auto je de paal gaat plaatsen, dat bij elk andere auto de stekker op een andere plek in de auto gekoppeld kan worden. Sommige auto’s hebben bijvoorbeeld de stekker aansluiting in de neus en een andere auto heeft hem aan de zijkant. Als je een paal plaatst zorg er dan voor dat je weet voor welke auto je hem installeert en dat het praktisch wordt geïnstalleerd.

Hoeveel auto’s wil je kunnen opladen? Deze vraag is ook erg belangrijk, omdat je twee elektrische auto’s kunt bezitten die je graag tegelijkertijd wilt opladen via één laadstation. 

Waar je ook aan moet denken is dat het oplaadpunt aangesloten moet worden op je meterkast. Zorg dus voor een slimme plek waarbij de meterkast makkelijk aan de elektrische oplader gekoppeld kan worden.

Een vaste of losse kabel

Ga je voor een vaste of een losse kabel? Een vaste kabel zit namelijk vast aan je geplaatste oplader en hoef je dus niet in de auto of thuis neer te leggen. Een losse kabel moet je telkens aan de auto en aan de oplader koppelen zodra je wilt opladen. Met een vaste kabel heb je veel meer gemak, want je hoeft hem niet telkens mee te nemen en uit je auto te halen en vervolgens na het opladen weer terug te leggen in de kofferbak.

Subsidie vragen

 In sommige plaatsen worden er subsidies gegeven wanneer je een elektrisch oplaadt station voor je elektrische auto wilt neer gaan zetten. Niet in elke regio en gemeente wordt dit gegeven, maar het is het proberen altijd waard. Dit kan je namelijk een flinke smak geld besparen als er daadwerkelijk een subsidie wordt gegeven. 

Dit vind je misschien ook leuk...