Besloten dat je een nieuwe motor wilt kopen? Leuk! Lekkere ritjes in de buurt, een weekendje weg of misschien wel een prachtige rondreis in een ver land. Met een motor kun je oneindig veel kanten op. Tijdens de aanschaf ervan is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan en alle zaken juist te regelen. Het is immers geen kleine uitgave. Uiterlijk, budget en een motorverzekering afsluiten zijn slechts een kleine greep uit de dingen waar je goed naar moet kijken. Wij zetten een aantal belangrijke zaken op een rij zodat jij de motor vindt die bij je past.

Budget

Het budget is een heel bepalende factor bij de aanschaf van een motor. Wanneer je een budget hebt van €1500 heeft het namelijk geen zin om te kijken naar motors rond de €5000. Bepaal dus eerst het budget voordat je gaat kijken en bepalen welke eisen je aan de motor stelt. Je maakt de zoektocht dan een heel stuk makkelijker voor jezelf. Vergeet overigens ook niet de kosten na de aanschaf. Onderhoud, belasting en verzekering verschillen ook per motor.

Nieuw of tweedehands?

Weet je niet goed of je een nieuwe of tweedehands motor wilt kopen? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij zodat je een goede afweging kunt maken. De voornaamste voordelen van een nieuwe motor is dat je deze naar eigen wens kan samenstellen, je minder kans hebt op mankementen en uiteraard nog een garantie hebt. Daar tegenover staat wel dat een nieuwe motor duurder is, meer afschrijving heeft en je deze nog moet inrijden. Ook garandeert een nieuwe motor niet 100% dat er geen mankementen kunnen ontstaan. De kans is gemiddeld gezien alleen kleiner. De grote voordelen van een tweedehands motor zijn dat die goedkoper is, minder afschrijving heeft en je minder waardeverlies hebt bij een ongeval of schade. Echter is de garantie vaak al vervallen, is de kans op mankementen groter en wordt het misschien lastiger om precies te vinden wat jij zoekt.

De motor zelf

De inspectie van de motor zelf begint natuurlijk bij het uiterlijk. Roest, schade en krassen kunnen veel zeggen. Versleten voetsteuntjes bij een motor vertellen in de meeste gevallen dat hij voor een sportieve rijstijl is gebruikt. Iets wat de motor vaak geen goed doet. Let ook goed op de aanwezigheid van lasnaden op de frames. Dit wordt namelijk enkel gedaan bij motoren die total loss zijn en waar geen ander redmiddel meer voor is. Iets wat je zeker niet wilt. Controleer verder ook of het stuur soepel beweegt, de wielen goed draaien en de remmen in orde zijn. Nieuwe remschijven zijn namelijk niet erg goedkoop. Eigenlijk kun je het beste een proefrit maken. Op deze manier voel je hoe die rijdt en hoor je gelijk of er vreemde geluiden aanwezig zijn.