Zorgverzekering kiezen


Een studentenleven gaat natuurlijk niet over rozen. Je bent dagelijks druk bezig met colleges volgen, werken aan projecten of het lopen van stage. Er zijn daarnaast ook nog veel andere zaken waar je als student mee bezig moet zijn, zeker als je eenmaal 18 bent. Je moet bijvoorbeeld bedenken of je orgaandonor wilt worden of juist niet. Je moet vanaf je 18e ook een zorgverzekering gaan afsluiten, want vanaf je 18e ben je niet meer met je ouders meeverzekerd. Hoe kies je uit al die zorgverzekering de beste voor jou?


Studenten zorgverzekering kiezen


Vanuit de Nederlandse wet heeft iedere inwoner een verplichting om een zorgverzekering te hebben. Dat heeft te maken met het feit dat medische ingrepen een hele hoop geld kunnen kosten. Wanneer je dan niet verzekerd bent, kan je dat meestal niet zomaar betalen. Voor een zorgverzekering betaal je maandelijks een premie. Alle zorgverzekeraars hebben een andere premie en dus het is belangrijk dat je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Daarnaast kun je je ook nog aanvullend laten verzekeren. Een aanvullende verzekering is handig wanneer je weet dat je bepaalde kosten sowieso gaat maken. Denk hierbij aan de tandarts of bijvoorbeeld aan behandelingen van een fysiotherapeut. Hierbij kan het ook per zorgverzekeraar verschillen wat er vergoed wordt, maar ook wat deze aanvullende premie kost.


Eigen risico zorgverzekering studenten


Naast het feit dat je verplicht maandelijks een premie moet betalen, kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen. Een eigen risico betaal je wanneer je zorg nodig hebt. Het eigen risico is bij de hoogste premie ongeveer 385 euro. Je kan er voor kiezen om deze eigen risico hoger te laten worden. Je hebt dan meer kosten die je zelf moet betalen wanneer je zorg nodig hebt. Wanneer het eigen risico hoger is, betaal je maandelijks weer een hoop minder premie. Het kan dus voordelig zijn om voor een groot eigen risico te kiezen, maar wanneer je dan alsnog zorg nodig hebt, kan het zijn dat je het opgespaarde geld weer nodig hebt om alsnog je eigen risico te moeten betalen. Het is dus zeker niet in elke situatie even voordelig. Denk hier voordat je je zorgverzekering studenten afsluit goed over na.


Studenten zorgverzekering vergelijken


Wanneer je bezig gaat met een zorgverzekering kiezen, is het handig dat je eerst op een rijtje hebt wat jij precies nodig hebt aan zorg. Op die manier kun je een zorgverzekeraar kiezen die het beste bij jou past. Heb je bijvoorbeeld extra verzekering nodig voor de tandarts of niet. Ook kun je nog tussen verschillende verzekeraars vergelijken wat betreft een korting voor studenten. Deze wordt namelijk aangeboden omdat studenten vaak maar weinig geld overhouden. Je kan natuurlijk zelf alle verzekeraars vergelijken, maar er zijn ook een hoop sites die je hierbij kunnen helpen.