Vervoeren van een lading

Een kast verhuizen of fietsen meenemen in een aanhanger, door gebruik te maken van spanbanden weet je zeker dat de lading vast zal blijven staan. Tegenwoordig zijn spanbanden er in verschillende kleuren en breedtes, vaak geldt hoe breder de band is hoe steviger je de lading vast kunt zetten. Een spanband kom je het vaakst tegen in de transportsector, maar voor andere dingen is de band ook erg handig. Op de camping en in de bouwsector wordt er ook gretig gebruik van gemaakt.

Wat voor banden zijn er op de markt?

Vaak wordt gebruik gemaakt van de eendelige spanband, de band bestaat uit een ratel en de band om dingen vast te snoeren. Er zijn ook banden die uit twee losse delen bestaan, namelijk een spandeel en een rateldeel. Het spandeel wordt door bandweefsel en een haak aan het einde gevormd. Deze soort band is sterker dan een eendelige spanband. Speciale spanbanden voor de motor zijn er om een motor goed vast te kunnen zetten om deze veilig te kunnen vervoeren.

spanband

Kijk een spanband altijd na

Wees er zeker van na aankoop dat de band niet beschadigd is, is dit wel het geval dan kan dit ten koste gaan van de spanning die je erop kunt zetten. Of in het ergste breekt de band tijdens vervoer wat gevaarlijke situaties met zich mee kan brengen, ga de band spannen doe dit dan nooit meer dan toegestaan. Wil je er zeker van zijn dat bijvoorbeeld een lading goed vast blijft staan tijdens transport, dan is het verstandig om twee spanbanden te gebruiken tegen het schuiven van de lading.

Dit vind je misschien ook leuk...