De eerste auto werd door de Waalse Belg Etienne Lenoir gebouwd in 1862. De auto bevatte een verbrandingsmotor. In 157 jaar heeft de auto zich in het straatbeeld gewerkt. Vandaag de dag is de auto niet meer weg te denken. Files, gigantische autoconcerns en tal van garages is normaal geworden in deze tijd. De aanloop daar naar toe, hoe ging dat? In dit artikel een korte analyse van de geschiedenis en vooruitblik op de toekomst van de auto. Bezoek de website van dit autobedrijf in Zwolle.

Nog voor de eerste auto reed

Voordat men de auto met verbrandingsmotor had uitgevonden, probeerde men voort te komen in een zeilwagen. De zeilwagen werd aangedreven door wind. Ook maakte de Franse officier Cugnot een stoom-aangedreven voertuig om kanonnen en proviand te kunnen trekken. Deze wagen was niet geschikt om bergafwaarts of bergopwaarts te rijden.

De eerste auto’s in productie

De eerste auto’s werden gemaakt met een verbrandingsmotor die draait op benzine. De eerste complete automobiel in 1885 had 3 wielen in plaats van 4. Benz was het automerk dat in Nederland de eerste auto’s op de markt bracht. Eind negentiende eeuw werden auto’s niet altijd goed ontvangen. Auto’s zouden voor gevaar zorgen en de straten blokkeren.

Tijdens de oorlogen

Tijdens de oorlogen was het lang niet voor iedereen weggelegd om in een auto te rijden. Alleen rijke families, mensen met goed beroepen en de overheid konden een auto veroorloven.

Auto industrie op stoom in de jaren 50/60

De oorlogen waren voorbij en de welvaart groeide. Meer mensen kochten een auto. De vraag steeg, maar het aanbod ook. Auto designs werden belangrijker en auto’s kregen aanzienlijk meer vermogen.

De jaren 70

Naar aanleiding van de oliecrisis in 1973 werden uitstootnormen vastgelegd. De zuinigheid van de auto werd belangrijker in de jaren 70.

De auto in de jaren 80/90

In de jaren 80 werd de GTI populair. De auto’s werden uitgerust met grotere motoren. In de jaren 90 gingen steeds meer autoconcerns fuseren.

Heden en toekomst

Vandaag de dag zijn we vooral bezig met de energiezuinigheid van de auto. Efficiëntie en duurzaamheid zijn ook termen die passen bij deze tijd. In de toekomst zullen er nog meer elektrische auto’s op de weg te vinden zijn.