DIY: problemen bij het spuiten van transportmiddelen

Het voertuig waarin jij rijdt moet er natuurlijk mooi uitzien. Je wilt er namelijk trots op kunnen zijn. Of het nu om een auto of een vrachtwagen gaat. Om jouw favoriete transportmiddel aan jouw persoonlijke voorkeuren aan te passen, kun je ervoor kiezen deze over te spuiten. Om kosten te besparen kun je dit ook zelf doen. Het brengt echter wel risico’s met zich mee. De specialisten van Gouweleeuw vertellen je er meer over.

Probleem 1: de blanke lak glanst niet

Bij het spuiten van voertuigen – zoals vrachtwagen, hijskranen en pontons – is het aanbrengen van een blanke laklaag vaak een van de eerste stappen. Nu komt het met enige regelmaat voor dat deze laag niet mooi glanst. Sterker nog: het laat een zogenoemd ‘sinaasappelhuidje’ zien. Dit houdt in dat er kleine dipjes in de laag te zien zijn. Vaak komt dit door bubbels in de lak, die na het aanbrengen knappen.

Probleem 2: de laklaag gaat rimpelen

Omgevingsfactoren spelen – bij het aanbrengen van spuitwerk – een grote rol. Zo ook de temperatuur van de ruimte, waarin er gewerkt wordt. Wanneer deze te hoog is – denk aan 27 graden of hoger -, kan de toplaag te snel opdrogen. De laklaag, drukt hier vervolgens doorheen. Hierdoor ontstaan er zichtbare rimpels aan de oppervlakte. Het controleren van de omgevingstemperatuur is dan ook zeer belangrijk.

Probleem 3: de laklaag droogt niet snel genoeg

Naast temperatuur heeft de luchtvochtigheid ook veel invloed op de kwaliteit van jouw spuitwerk. Wanneer de lucht te vochtig is, krijgt de lak namelijk geen kans om goed uit te harden. Het komt in zo’n geval vaak voor dat de laag – zelfs na een week – nog zacht is. De laklaag zal uiteindelijk wel uitgehard zijn, maar dit kan weken tot maanden duren. In die tijd heb je niets aan jouw voertuig.

Probleem 4: er ontstaan druppels op de laklaag

Het laatste probleem is misschien ook gelijk de grootste. Wanneer je gebruik maakt van een spuitbus om jouw transportmiddel te verven, kan het voorkomen dat er druppels op de laklaag ontstaan. De spuitkop zorgt er dan voor dat er restjes verf op de laag spetteren. Dit heeft vervelende druppels tot gevolg.

Al om al vraagt spuitwerk om specialistische vaardigheden. Bij serieuze projecten kun je daarom beter een professional inschakelen.

Dit vind je misschien ook leuk...