5 tips voor het kiezen van de beste auto verzekering op de markt

De ene auto verzekering is de andere niet, zoveel is duidelijk. De auto verzekering is één van de meest concurrentiële verzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Wanneer je van plan bent om een bepaalde verzekering voor je auto te gaan afsluiten zal je kunnen vaststellen dat je daarbij maar beter rekening kan houden met enkele tips. Veel mensen kiezen er namelijk op een zeker ogenblik voor om een bepaalde autoverzekering af te sluiten waar ze na afloop eigenlijk helemaal niet tevreden over zijn. Ga dus bij voorkeur niet over één nacht ijs en verdiep je even grondig in de verschillende autoverzekeringen die er bestaan. In ieder geval, ben jij ook van plan om een nieuwe auto verzekering af te sluiten? Hou dan zeker en vast rekening met de 5 tips zoals aangegeven hier op deze pagina!

             1.) Op welke dekkingen wil je graag kunnen rekenen?

In eerste instantie is het vooral belangrijk om voor jezelf uit te maken op welke dekkingen je met je auto verzekering precies wil kunnen rekenen. Ongeacht het soort verzekering je voor je auto gaat afsluiten, in alle gevallen wordt er een dekking voorzien voor schade aan derden. Dit geldt zowel voor de wettelijk verplichte WA-verzekering als voor de beperkt en full casco verzekeringen. Voor veel mensen is enkel en alleen de wettelijk verplichte WA-dekking evenwel niet voldoende. Zij willen dan ook graag hebben dat er ook bepaalde vormen van schade aan hun eigen auto worden gedekt. Ook dat hoeft geen probleem te zijn, integendeel.

Voor dekken van schade aan je eigen auto wordt er een onderscheid gemaakt tussen schade die wordt gedekt door de beperkt casco verzekering en eigen schade. Deze laatste wordt uitsluitend gedekt door de behoorlijk dure allrisk autoverzekering. Voor de beperkt casco verzekering geldt in de praktijk dan weer dat de onderstaande schadegevallen zijn gedekt:

  • Inbraak en / of diefstal;
  • Glasbreuk en een sterretje in de voorruit;
  • Schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
  • Brand, explosie en een blikseminslag;

De dekkingen die worden aangeboden kunnen dus sterk verschillen per autoverzekering. Door hier op voorhand even grondig over na te denken zal je kunnen vaststellen dat er in principe vrij eenvoudig een keuze zal kunnen worden gemaakt. Op deze manier zit je ook niet met je mond vol tanden wanneer je een eerste afspraak hebt bij de verzekeringsmakelaar. Een goede voorbereiding zorgt gegarandeerd voor het afsluiten van de beste auto verzekering!

             2.) Welke verzekeringspremie ben je bereid om te betalen?

In lijn met bovenstaande ligt natuurlijk ook de premie die je zal willen betalen voor je auto verzekering. In principe is het namelijk zo dat voor iedereen geldt dat de allrisk autoverzekering de meest complete en interessantste auto verzekering is. Dit gezegd hebbende zorgen de hoge kosten ervoor dat ze niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoort. Zelfs al kan je zonder probleem deze premie betalen, dan nog is het altijd wenselijk om jezelf de vraag te stellen of deze premie wel voor jouw situatie is gerechtvaardigd of niet. Beschik je bijvoorbeeld over een voordelige auto en / of leg je op jaarbasis eigenlijk slechts een bescheiden aantal kilometers af? Dan is dat wellicht niet het geval…

             3.) Denk goed na over het eigen risico van je auto verzekering

Bij het afsluiten van een bepaalde auto verzekering is de kans erg groot dat je wordt geconfronteerd met een zeker eigen risico. Het is mogelijk om verschillende dingen te doen met dit eigen risico. Je kan ze namelijk standaard laten, maar je kan er ook voor kiezen om ze vrijwillig te verhogen. Waarom je dat zou doen? Zeer eenvoudig. Door vrijwillig te kiezen voor een hoger eigen risico zorg je er namelijk voor dat de periodieke verzekeringspremie die je moet betalen kan worden verlaagd. Hierdoor kan ook een allrisk auto verzekering zomaar op een efficiënte manier heel wat voordeliger worden gemaakt. Let wel, is er op een zeker ogenblik sprake van een schadegeval? Dan zal je wel eerst zelf veel meer kosten uit eigen zak moeten betalen voordat de verzekeraar de kosten zal willen dekken.

             4.) De bestuurdersverzekering, afsluiten of niet?

Ongeacht het type auto verzekering waarvoor je kiest, de zogenaamde bestuurdersverzekering is nooit standaard in de polis inbegrepen. De bestuurdersverzekering is dan ook geen echte auto verzekering. De bestuurdersverzekering is een verzekering die tussenkomst biedt in zaken zoals de medische kosten, invaliditeit en overlijden wanneer je als bestuurder betrokken raakt bij een ongeval. Concreet dekt deze verzekering dan ook de volgende zaken:

  • Terugbetaling van medische kosten bij een ongeval;
  • Het vergoeden van een tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid;
  • De storting van een overlijdensuitkering aan de erfgenamen van de bestuurder;

Het is bijzonder belangrijk om er bij het afsluiten van een bestuurdersverzekering als aanvulling op je auto verzekering rekening mee te houden dat de inhoud van deze verzekering niet altijd hetzelfde is, integendeel. Concreet betekent dit dat er in de praktijk rekening dient te worden gehouden met de volgende, belangrijke aandachtspunten:

  1. Sommige contracten bieden een zeer beperkte vergoeding bij tijdelijke ongeschiktheid;
  2. Tijdelijke ongeschiktheid wordt door verschillende contracten zelfs uitgesloten;
  3. Bij ernstige ongeschiktheid kan de tussenkomst soms worden verdubbeld of verdriedubbeld;

Bovenstaande maakt het dan ook duidelijk, voordat je een bepaalde bestuurdersverzekering afsluit is het altijd de moeite waard om de verschillende, beschikbare opties op de markt even grondig met elkaar te vergelijken en tegenover elkaar af te wegen.

             5.) Vergelijk je auto verzekering regelmatig opnieuw!

Last but not least is het altijd interessant om je afgesloten auto verzekering regelmatig even opnieuw te vergelijken. Veel mensen verliezen dit uit het oog waardoor ze bijvoorbeeld veel te lang hun allrisk autoverzekering in stand houden. Op zich is dat geen probleem, maar het is maar de vraag of dit wel altijd vanuit financieel oogpunt even interessant is. Is je leasingovereenkomst bijvoorbeeld ten einde of heeft de auto een bepaalde leeftijd bereikt? Dan is het mogelijks een goede keuze om je allrisk auto verzekering om te zetten in een beperkt casco of zelfs een WA-verzekering. Let wel, eens je allrisk auto verzekering is opgezegd is er doorgaans geen weg meer terug.

Dit vind je misschien ook leuk...